top of page

Sporten en structuur




Er zijn periodes dat het bewegen helemaal onderdeel is van je leven. Toch merk je ook dat het soms even wegzakt. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

De kerstperiode in combinatie met het winterse weer is daar een goed voorbeeld van. Je neemt je voor om in de herfst en de winter lekker door te blijven lopen maar toch lukt dat niet altijd. De decembermaand is voor veel mensen een drukke periode, niet alleen druk in de agenda maar vaak ook druk in het hoofd. Kerstvieringen, kerstmenu’s samenstellen, borrels, jaarafsluitingen… allemaal zaken die vaak voorgaan op dat uurtje bewegen, dat uurtje tijd voor je zelf. ‘Ontspanning door inspanning’ zeggen wij vaak, maar toch lukt het niet om dat uurtje in de agenda te houden.

Op een gegeven moment kom je weer op een punt dat je het lopen graag weer op wil pakken, misschien baal je er zelfs een beetje van dat je al een tijdje niet geweest bent… 1 week werd 2 weken, 3 weken, een maand is zo weer voorbij.  In de praktijk blijkt het toch niet zo makkelijk om de draad weer op te pakken. Daarom een paar tips (en inzichten) waardoor het bewegen toch weer in je systeem komt, want het is juist zo lekker….toch? 😉

Voordat je overgaat tot het lezen van de tips wil ik je vragen om heel even te gaan zitten om voor jezelf te bedenken waarom je het lopen weer op zou willen pakken. Wat is je motivatie waarom wil je het weer onderdeel van je leven maken? Stel jezelf bijvoorbeeld een aantal van onderstaande vragen:

Wat gaat het lopen mij (weer) brengen? Hoeveel baat had ik erbij?

Hoe belangrijk is het voor me?

Waarom deed ik het zo graag?

Wil ik dit voor mezelf? Of voelt het alsof het ‘moet’?

Welke moeite wil ik doen?

Kan ik het aan mijn dagen toevoegen of moet ik er iets anders voor laten?

Goed om hier eens over na te denken, waarschijnlijk weet je de antwoorden wel 😉

 

Vaak denken we dat we enorm veel motivatie moeten hebben waardoor de actie volgt. Bedenk dan dat het eigenlijk andersom zal zijn: de actie zorgt voor de motivatie. De kans is groot dat je het meteen voelt als je de eerste stappen weer gezet hebt: ‘dit heb ik gemist, waarom heb ik dit zolang laten versloffen?’

Zodra je weer in actie bent zal de motivatie volgen en weer veel groter worden. Zet die eerste stap dus!

“doen = meer doen”. Misschien herken je dit ook wel in het huishouden. Je begint aan een klus en vanuit daar ga je door, van het een komt het ander, je zit lekker in de flow en pakt steeds weer een klusje aan… ‘doen = meer doen’ Ook hier geldt dus: gewoon beginnen, zet die eerste stap!

 

Tips die je kunnen helpen om weer structuur te krijgen en het sporten weer onderdeel te maken van je dagelijks leven.

 

1)     Maak het belangrijk! Bewegen is belangrijk voor je lichaam maar ook voor je geest, waarom deed ik het ook alweer? Wat doet het voor mijn gezondheid?

2)     Maak het belangrijk in je agenda, schrijf het op. Als je het overlaat aan de waan van de dag dan komt het er vaak niet van en zijn andere dingen belangrijker. Dan plof je ’s avonds laat op de bank en heb je weer geen tijd voor jezelf gehad. Als je het in je agenda of op de gezinsplanner schrijft wordt het belangrijk, wat er staat ‘bestaat’. Je houdt er dan ook echt rekening mee, zodat je op tijd wil eten ’s avonds, je doet de voorbereidingen zodat het sporten niet aan het toeval wordt overgelaten. Of je zet de wekker ’s ochtends op tijd omdat de loopafspraak in je agenda staat.

3)     Plan in je agenda éérst de tijd voor jezelf en plan je andere afspraken en bezigheden daar omheen. Als je eerst agenda vult met andere verplichtingen en sociale bezigheden dan blijft er al snel weinig tijd over voor dat uurtje bewegen, de tijd voor jezelf.

4)     Begin klein en plan bijv. 1x per week een uur bewegen voor jezelf in je agenda. Zodra je weer begonnen bent ervaar je weer hoe fijn het is en is de kans groot dat je er nog een uurtje per week bij pakt in de loop van de tijd. Je voelt en ervaart wat het bewegen met je doet.

 Zoals ik al eerder schreef: ‘actie zorgt voor de motivatie’ ipv. andersom.

5)     Weinig tijd voor sociale ontmoetingen? Nodig je vriendin, zus of buurvrouw uit om mee te doen. Zo creëer je een win-win situatie, jullie praten lekker bij en in elkaars gezelschap ben je ook nog met je gezondheid bezig. 

6)  Voel tijdens het bewegen weer bewust wat het met je doet! Je conditie gaat met sprongen vooruit, je voelt je fitter, je slaapt beter en je valt misschien zelfs wat af. (dat hoeft geen doel te zijn)

 

Deze blog heb ik geschreven met sporten (SlowRun en HappyWalks in gedachte maar de strategie werkt eigenlijk voor alles, bijvoorbeeld als je graag mediteren toe wil voegen aan je dag of als je dagelijks ademhalingsoefeningen wil doen. Ook al is het slechts 10 min. per dag, het blijkt in de praktijk vaak niet te lukken als je het niet belangrijk maakt en het in je agenda zet.

 

En bedenk: Je zal nooit spijt hebben dat je gegaan bent…je kan wél spijt hebben wanner je NIET gegaan bent… 😉

 

Ik lees veel blogs en luister veel naar podcasts, voor deze blogs heb ik in de afgelopen jaren veel inspiratie opgedaan bij Cynthia Schultz van Structuurjunkie. Een aanrader om haar te volgen of 1 van haar boeken aan te schaffen.

 

Veel succes en genoeg structuur gewenst! 😉

100 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
No se pudieron cargar los comentarios
Parece que hubo un problema técnico. Intenta volver a conectarte o actualiza la página.
bottom of page