Hardlopen (maar ook wandelen) is de ‘makkelijkste’ sport die je kan verzinnen. Dat bedoel ik natuurlijk niet letterlijk want ‘makkelijk’ is het allerminst. Het is wel een toegankelijke sport om te doen omdat je het volledig kunt aanpassen aan je eigen voorkeuren.
“Schoenen aan en gaan!” Dat maakt hardlopen/wandelen zo makkelijk.
Maar welke vorm past het best bij jou? Sommige lopers genieten van de rust en focus van een solo rondje, terwijl anderen energie krijgen van de dynamiek van een groep. Hieronder zet ik wat verschillen, voordelen en nadelen op een rij.
De voordelen van ‘lopen in je eentje’
Flexibiliteit: Je bepaalt zelf wanneer en waar je loopt. Je bent niet afhankelijk van een groep of schema.
Rust en focus: Hardlopen/wandelen kan een moment van meditatie zijn, waar je je hoofd leegmaakt en volledig in je eigen tempo beweegt. Je kan je gedachten laten gaan, je kan inspiratie op doen en je ‘moet’ even niks. Even genieten van stilte kan een behoefte zijn, lekker in je eigen ‘bubbel’…
Persoonlijke doelen: Je kunt volledig focussen op je eigen prestaties en doelen, zonder afleiding. Je kan je eigen schema lopen, je eigen tempo en je kan toegeven aan ‘de vorm van de dag’.
Makkelijk om te starten: Je hoeft alleen maar je schoenen aan te trekken, kleding aan te trekken en naar buiten te gaan.
Wat kunnen nadelen zijn van alleen lopen
Motivatie kan een uitdaging zijn: Het is soms moeilijk om jezelf van de bank te trekken, vooral bij slecht weer of als je moe bent. Je moet sterke discipline hebben en een grote intrinsieke motivatie om door te zetten.
Minder sociale interactie: Voor sommigen kan solo hardlopen eenzaam voelen. Het kan een gevaar zijn dat je in je eentje meer zal ‘piekeren’ waardoor je hoofd juist niet leeg wordt en je niet ontspannen thuiskomt.
Minder variatie: Zonder groepsdynamiek kan je training eentonig worden. Misschien twijfel je ook wel of je op de juiste manier aan het trainen bent.
De voordelen van (hard) lopen in een groep
Motivatie en verantwoordelijkheid: Een groep kan je helpen om consequent te blijven. Samen afspreken zorgt ervoor dat je minder snel afzegt. Je hebt jezelf aangemeld of toegezegd dat je komt, dat kan een stok achter de deur zijn.
Sociale verbinding: Je ontmoet gelijkgestemden, je doet nieuwe contacten op. Lopen in een groep zorgt ook voor gezelligheid tijdens en na het lopen. De tijd en kilometers vliegen voorbij. Hoe langer je lid bent van een groep om beter je je loopmaatjes leert kennen, dat maakt het steeds leuker.
Veiligheid: Vooral in het donker of op onbekende routes kan een groep veiliger voelen. Je hebt oog voor elkaar en een coach/trainer houdt ook in de gaten dat er niemand alleen loopt.
Uitdaging en groei: Anderen kunnen je inspireren om vol te houden. Je daagt jezelf waarschijnlijk net iets meer uit om nog even door te lopen en soms net even buiten je comfortzone te gaan. Dat geeft een groot gevoel van voldoening en trots! Dat gevoel deel je met elkaar. Je moedigt je loopmaatjes aan als het nodig is, ook als je eens een mindere dag hebt kan je toch blij en voldaan terugkomen.
Samen naar een doel werken: Misschien spreek je met elkaar een doel af of werk je naar een evenement toe. Dat voelt fijn om met elkaar te doen zodat je er niet alleen voor staat.
Cadans: dit klinkt misschien gek maar met een aantal mensen tegelijk lopen, waarbij je bijna als vanzelf in dezelfde cadans gaat lopen, kan een heerlijk gevoel zijn. Hetzelfde ritme, het geluid van de stappen… het werkt bijna meditatief, test het maar eens!!
Nadelen van lopen in een groep:
Minder flexibiliteit: Je moet je aanpassen aan vaste tijden voor lessen/trainingen. Dat kan onhandig zijn met gezin en/of werk bijvoorbeeld.
Verschil in niveau: In een groep kan het soms lastig zijn om je tempo te vinden, zeker als je sneller of langzamer bent dan de rest. Bij Slowrun of Happywalk is dit niet aan de orde, daar hebben we respect voor alle tempo’s, zowel voor lopers die rustiger lopen als voor de vlottere tempo’s. Alles is goed.
Sociale druk: Niet iedereen houdt van het gevoel om "bij te moeten blijven" of om prestaties met anderen te vergelijken. Misschien voel je je opgejaagd als je achterop loopt. Voel je genoeg vertrouwen en veiligheid om dat los te laten en op je eigen tempo te lopen?
Hoe maak je jouw keuze?
De keuze tussen alleen of in een groep lopen hangt af van je persoonlijkheid, doelen en stemming. Voor de één is een wekelijkse loopgroep de perfecte stok achter de deur, terwijl de ander liever een solo-rondje doet om het hoofd leeg te maken. Feit is dat het beide een andere ervaring is. Beide is leuk om te ervaren!
Goed idee: Combineer het! Sluit lekker aan bij een groep waar je je prettig voelt en loop daar 1 of 2x per week mee. Daarnaast kies je soms voor een loopmomentje in je eentje of misschien met een loopmaatje uit je groep?
Ik ben benieuwd naar jouw voorkeur, laat het weten in de reacties!
TIP: loop je graag alleen om je hoofd leeg te maken maar merk je dat je toch snel gaat piekeren? Let op je houding, kijk vooruit of om je heen! Blijf niet naar de grond staren want dan komen er snel piekergedachten voorbij. Dus je hoofd omhoog en geef je ogen de kost, geniet van de uitzichten en de omgeving!
Heel leuk geschreven! Ik vind een combi leuk. Op sommige momenten vind ik het fijn om alleen te wandelen, lekker zo vroeg mogelijk in de ochtend. Maar ik vind het ook gezellig om samen met de groep te wandelen, vooral na een hele dag gewerkt te hebben.
Groet,
Özlem